torsdag 13 november 2014

Metsapähkli Macaroons toorjuustsu-shokolaadi kreemiga

Pole sada aastat siia ühtegi retsepti pannud, mõtlesin, et kirjutan oma viimasest proovist ja panen ka retsepti kirja. Nimelt siis tegu Macaroonsidega, mida olen ise ainult mõned üksikud korrad maitsnud, on hea olnud, aga ei midagi erilist, kuid langesin reklaami ja ajupesu oshvriks :D Nimelt on neid väga palju viimastel aegadel näidatud erinevates kokandus saadetes, kus rõhutatakse, et tegu on arvatavasti ühe raskeima küpsetisega ja proffidel võtab paar-kolm aastat enne kui nad saavutavad perfektsuse. Ning selline asi hakkab mu hinge närima ja ma lihtsalt pidin ise järgi proovima!

Alustuseks käisin ja ostsin omale silikonist aluse ja mandlijahu...




Mainin kohe ära, et alustuseks vist on lihtsam kasutada tavalist silikoni, ilma ette näidatud triipudeta, sest mul jäid päris paljud sinna triipude taha kinni, kuid samas äkki oli lihtsalt viga minus, kuigi need, mid tavalise peale tegin, need olid perfektsed.

Retsept

ca 30 väikest  või 16 suurt macaroonsi
1 1/4 dl jahvatatud mandel (võib kasutada valmis mandlijahu)
1/2dl jahvatatud metsapähkleid + 1spl hakitud dekoratsiooniks
2 1/2 dl tuhksuhkur
2tk extra suurt munavalget (2,5 tava suurust)
1/2dl suhkrut


  • Soovitan alustada sellest, et kõik vahendid ja toorained oleksid toatemperatuuril, seega võta kõik välja vähemlat 2-3 tundi enne kui alustad. Parim tulemus, kui kõikidel asjadel on sama temp
  • Kalla mandli- ,pähklijahu ja tuhksuhkur köögikombaini ja käivita 15sek. seejärel kalla segu läbi peene koega sõela kaussi. Pane oma silikonalused või küpsetuspaber ahjuplaadi peale valmis.
  •  Vahusta munavalge tugevaks vahuks, keera kauss oma pea kohale, kui vaht jääb kaussi,siis on see etapp valmis, ning jätka vahustamist tasapisi lisades suhkur, vahusta kuni vaht on ilus läikiv
  • Sega jahusegu munavahusse, 1/3 kaupa, kasuta spaatlit ja sega kindlalt , kuid samas ettevaatlikult, nii jääb segu kõige parem ja õhulisem. Ära kunagi lisa kogu munavalget korraga, vaid 1/3 korraga, töötle see ühtlaseks seguks, enne kui lisad järgmise kolmandiku. Sega kuni taigen on ühtlane, konsistensilt nautke veniv. Segades on väga tähtis meelde jätta üks nipp, nimelt ei tohi seda segu segada liiga palju, sest siis muutub segu liiga vedelaks ja valgub laiali, samas ei tohi ka liiga vähe segada, sest siis on segu jälle liiga kõva. Segades saab teha testi, kui spaatli välja võtad, siis peab alles jääma väike "tipp", mis umbes 20sek jooksul vajub alla ja kaob, kui see tipp alles on, siis sega veel, sest segu on liiga kõva.
  • Kalla segu kilekotti või spetsiaalsesse pritsikotti ja lõika ots ära, nii et jääb 1cm ava. Kasutasin ka plast otsikut, kuid see pole tegelikult vajalik.
  •  Pritsi segu küpsetuspaberile, kui teed väikesed, siis on vaja ca 60 , aga kui teed suuremad, siis tee 32 ringi.
    Mina tegin liiga suured, seega sellist silikon matti kasutades, tee väiksemad. Raputa pooltele pähklipuru peale. Koputa plaati vastu lauda, see aitab massil ühtlasemaks ja üleliigsed õhumullid välja.
  • Nüüd peab laskma neil seista toatemperatuuril 30-35min, et nad kuivataksid natuke ära pealt, siis tekib ahjus pärast mõnus krõbe kiht. Samal ajal pane ahi sooja (ca150C) iga ahi on erineva soojusega, ning võib ju olla, et sinu ahju on veits soojem või külmem ja pead testima, mis on parim soojus macaroonside jaoks. Katsu sõrmega, kas on õhuke kiht peal, enne kui ahju paned.
  • Küpseta 10-15min ja jällegi oleneb ahjust, seega kontrolli vahepeal, kas on juba krõbe pealt, kuid seest peab jääma niiske, kuid samas mitte toores. Ahjust võttes lase neil seista umbes 10min, seejärel võta küpsetuspaberi pealt nad ära ja lase täielikult jahtuda. Jahtumise ajal tee kreem

Shokolaadi kreem

30g tumedat shokolaadi (53%, mitte tumedam)
100g philadelfia juust
 0,5dl tuhksuhkrut
0,5 tl vanilje suhkur
1 spl kakao pulbrit

Sulata skokolaad veekausi kohal, sega kõik kokku ja ongi kreem olemas.

  •  Pane kreem poolte "küpsiste" peale ja vajuta teine pool peale ja ongi valmis :D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar