tisdag 14 september 2010

Külm kohupiima vaarika kook

Suvine ja mõnus kook. Siin päris kohupiima pole, on selle sarnane asi, mille nimeks Kvark ja seda olengi kasutanud, see on maitsestamata ja hästi lahja, nii et see kook on natuke tervislikum ja kehakaalu sõbralikum, kui nii mõnigi teine kook!

200g vaarikaid + erinevaid marju kaunistuseks
2spl suhkrut
1/2 vanilje kauna
500g maitsestamata kohupiimapastat
50-100g suhkrut vastavalt soovile
150g Degistive küpsiseid
50g võid
6g zelatiin (3 lehte)

Alusta sellest, et pane zelatiini lehed külma vette likku.
Purusta küpsised köögikombainiga ühtlaseks puruks. Kui kombaini pole, siis tee nii nagu mina. Purusta küpsised nii peeneks sõrmede vahel, kui saad, siis pane küpsised kilekotti, kilekott köögi rätiku vahele ja mängi teerulli tainarulliga, nii saab küpsised ilusti puruks ja kuna nad on kilekotis, siis ei lenda puru mööda kööki laiali ja saab puru kergelt kaussi kallata. Sulata või ja kalla soe või küpsise puru peale ja sega korralikult läbi ütlaseks massiks. Vajuta see mass pai vormi põhja, pressi päris kõvasti, et jääks korralik põhi. Kui tahad kooki süüa järgmisel päeval, siis ei pea küpsetama, aga kui soovid paari tunni pärast süüa, siis pane vorm 10min ahju 220c ja jahuta maha.
Tee toormoos 150g vaarikatest ja 2spl suhkrust, mina tegin sau-miksriga, saab kiiresti ja ei jää nii palju seemneid. Kraabi välja vanilje seemned kaunast, lisa see ka maitseks "moosi" sisse. Kui värsket vaniljet pole saadaval, siis võib ka vanilje essensi või vaniljesuhkrut kasutada.
Kauna ära ära viska, jäta see õhukindlasse nõusse ootama aega, kui sul on vaja keeta midagi, mida maitsestad vaniljega nt. Banna cotta, siis ei pea seemneid kasutama, palju jääb siiski kaunasse kinni ja keetes piisab "tühjast" kaunast, aga see on juba teine jutt :P
Sega kohupiim ja moos kokku, lisa nii palju suhkrut, kui sulle maitseb, mulle maitseb hapukas ja lisasin ainult 50g.
Zelatiin panna kaussi koos natukese veega (ca 1spl) ja sulatada kuumavee kausi kohal. Kui oled endas kindel, siis võid panna zelatiini ka otse väiksesesse potti 1 spl veega ja lasta pott soojaks ja kohe kui näed, et zelatiin hakkab sulama, siis eemalda pott tulelt, sega kogu aeg, kuna zealtiin sulab ühtlaselt vedelaks, lase hetke jahtuda ja sega see kohupiima massi sisse, ära kasuta visplit, kuna see võib lõhkuda zelatiini konsistensi ja siis ei pruugi kreem ühtlaselt tarretuda.
Kalla kõik see mass vormi sisse, ole kindel, et vorm ja koogipõhi on külmad.
Lase koogil seista külmas 2-3 tundi küpsetatud põhjaga ja ca12 tundi, kui ei ole põhja küpsetanud.
Kaunista marjadega.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar