torsdag 7 oktober 2010

Mõnus soe speltanisu salat ja tükike verist liha ...


Vaatasin täna köögis ringi, et mis siis täna õhtuks saab ja see pidi ka väherasvane ja tervislik olema, nii valmisgi see retsept!

I love my meat bloody...hi hi hi
Kui praen või grillin liha endale, siis alati mõnusalt verise, mulle ei maitse kuiv ja üle praetud liha! Samas igaüks teeb just sellise tüki liha, mis endale meelepärane- rare, medium-rare, medium või well done, its up to you :) Siin väike seletus, kuidas liha praadida, et saada omale sobiv tükk liha :) https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJsj4aeBivDQiO9knvAIv5SHxU0YyqCNKDY7fXVqQ52fuobxHOMgyFLAhNIovBvV2XEzI4u0rrJ93t69LQeDIsR38BNdjiZxPmYsmvPd8bkXOKDIb_RCAhdotbZW7oZ958UCxnUYg-SaKr/s1600-h/donenesspixbeefsteak5levels30kb.gif
Kogused on üpris umbkaudsed, ma pole tegelikult veel päris selgeks saanud seda retsepti kirjutamise kunsti, aga annan jätkuvalt endast parima, et saaksite sama maitsva tulemuse, kui mina omas köögis!

Kogus umbes 2-3 inimest, kui oled väikese söömaga, siis saate neljakesi ka kõhu täis...

375-500g veiseliha filled, inimese kohta umbes 125g fileed

100g speltanisu (parboiled terad, läheb kiiremini, võib asendada tangudega, kui spelti pole)
4 porgandit, kui võimalik, siis erivärvilisi
8 champinioni
1/2 kollast paprikat
10 kirsstomatit
3 talisibulat
1 küüslaaugu küüs
1 spl punaseveini äädikat
ca2-3 spl külmpressi rapsiõli või tavaline rapsiõli
paar lehte hiinakapsast või muud kuumust kannatavat salatit
suitsumaitselist soola või tavalist meresoola
mustapipart
röstitud seemned- mina kasutasin kõrvitsa-, seesami-, seedripuu- ja päevalilleseemneid. Röstisin suurema koguse, siis on hea võtta erinevates salatites või ka lihtsalt snäkiks!

Pane ahi kõige kuumema peale, ca275c.
Lõika seened neljaks, porgand ja paprika seibideks. Sibulula alumine osa, see valge ja osa rohelisest, lõika umbes sama pikkadeks juppideks, kui porgandi seibid ja ülejäänud roheline osa õhukesteks rõngasteks. Haki küüslaauk.
Pane spelt keema, lisa soola. Kuna need on parboild, siis ei lähe keetmisega rohkem, kui 20-25min.
Viiluta ka salat.
Pane kõik köögiviljad, mis lõikusid ja ka tomatid, ahjupannile v.a.salat ja rohelise sibula rõngad. Sinna peale kalla punaseveini äädikas ja 1 spl õli, raputa suitsu- soola peale ja ka musta pipart. Pane vorm ahju ja küpseta köögivilju ca 15min. Proovi porgandit, see võtab kõige kauem aega, siis saad selle järgi otsustada, kas on valmis. Kui köögiviljad saavad enne valmis, kui liha, siis pane lihtsalt ahi kinni, aga ära neid veel välja võta, siis on kõik serveerimise ajal soe!
Rösti seemned.
Prae/grilli liha vastavalt oma maitsele. Kasuta ülejäänud õli. Mina praen mõlemalt poolt filee tüki umbes 2-3 min, olenevalt tüki paksusest ja lasen enne serveerimist sellel seista ja tõmmata natuke. Maitsesta liha meresoola või suitsu-soola ja musta pipraga. Maitsesta peale praadimist, muidu tõmbab sool vedeliku lihast välja ja liha jääb kuiv.
Kui liha on valmis, siis segada spelt ja köögiviljad kokku, lisa ka sibul ja salat, kasuta kindlasti ka kogu vedelik, mis on tekkinud pannile, see on dressingu eest. Sega kõik läbi ja kui vaja maitsesta soola ja pipraga. Seemned kõige peale, siis jäävad krõbedaks!

Head isu!

2 kommentarer:

  1. Erivärvilised porgandid?? :O Esimest kord kuulen.
    Tahan ka proovida nn. verist liha. :P Ja kuumus on siis suur?
    Isuäratav on küll!

    SvaraRadera
  2. Erivärvilised jah: mustad, kollased, valged ja oraazid :)

    Kuumus peab jah olema kõva, siis tuleb mõnus krõbe praekiht ja seest mõnus rõõsa (verine) :P

    SvaraRadera